Заявление от Физическо лице до от 13.12.2023

Рег. №: 1702480122-13.12.2023 | Министерство на образованието и науката | Одобрено | Дата на подаване: 13.12.2023 | Срок:

Физическо лице |

информация за проекта за изграждане на изчислителен център за изкуствен интелект от Института за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (INSAIT)

Решение


Дата: 13.12.2023

Институтът INSAIT е първият по рода си в Източна Европа институт за изследвания в областта на компютърните науки на световно ниво. Той е създаден по модела на най-силните изследователски центрове в света като MIT в САЩ, Technion в Израел, швейцарските ETH Zurich и EPFL и други. INSAIT беше открит през 2022 г. в София, създаден е в партньорство с ETH Zurich и EPFL към Софийския университет “Св. Климент Охридски” (ПМС № 56 от 18.02.2021 г.) и е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г. Инвеститори с 200 млн. в института наред с българската държава са водещи световни технологични компании - Google, DeepMind, AWS, SiteGround, VMWare, както и български технологични предприемачи. Подобно на топ университетите по света INSAIT обхваща широк спектър от дейности - изследвания на световно ниво, образователни програми, създаване на дълбоко-технологични стартъпи, работа с водещи R&D центрове и компании и др. Развойната дейност на INSAIT включва редица стратегически сфери, част от които са:

● Edge AI: нова платформа за изкуствен интелект (AI) в периферията (вкл. сателитни, мобилни данни) в партньорство с водещи европейски компании и университети като ETH Zurich, ST Microelectronics, Немския аерокосмически център (DLR), IMEC и др.

● Роботика: нови AI алгоритми за машинно зрение в роботиката и автономното шофиране, в партньорство с голяма японска технологична компания.

● Квантови изчисления: разработка на първата софтуерна платформа в света на високо програмно ниво за изпълнение на квантови изчисления от следващо поколение.

● GPT-модели: нови методи за създаване на големи езикови модели (като тези, използвани в ChatGPT).

● AI Регулации: нова платформа за изследване на AI модели спрямо дадени регулаторни рамки.

Към института ще бъде създаден изчислителен център, който ще подпомага развойната дейност на института. Детайлна техническа спецификация за центъра ще бъде готова до няколко месеца. Центърът ще включва голям брой модули за графична обработка (GPU), подходящи за обучение на модерни модели за изкуствен интелект – GPT-модели, мулти-модални модели и др. технологии.

По въпрос 2 Проектът включва ли изграждането на собствен суперкомпютър? Ако да, моля за уточнение с какви параметри ще бъде той? И кой ще го произведе?

Проектът включва изграждането на изчислителен център за данни, който наподобява суперкомпютър, но е специфично създаден за целите на развитието на изкуствения интелект. При стартирането на процедурата за изграждането на центъра ще бъде публично обявена детайлната техническа спецификация за параметрите, която в момента е предмет на разработка. Изпълнителят, който ще работи по проекта, ще бъде избран в рамките на публична процедура.

По въпрос 3 За какво конкретно е предвидено да бъде разходвана сумата от 100 млн. лв., заложена в Бюджет 2024? А траншовете от по 100 млн. лв., заложени за 2025 и 2026 г.?

Сумата от 100 млн. лв. е предвидена за осигуряване на изчислителни модули и цялата инфраструктура за функционирането на центъра. Това, освен самите изчислителни модули, включва инфраструктура за електрическо захранване, охладителни мощности и др. Другите два транша за 2025 и 2026 г. са за доизграждане и разширяване на тези мощности, за да се достигне крайният капацитет на проекта.

По въпрос 4 Къде ще бъде разположен центърът? Предвижда ли се строеж на нова сграда и ако да, къде?

Центърът ще е разположен в град София и все още се разглеждат различни възможности за конкретната му локация. Това ще зависи от техническата характеристика, върху която се работи в момента.

По въпрос 5 Кога се очаква да заработи центърът?

Очаква се първата част от центъра да заработи през 2025 г.

По въпрос 6 За какви цели ще се използва – само за вътрешни научноизследователски такива на INSAIT или ще може да се ползва и от външни организации?

Центърът се създава конкретно за изследователските и развойни цели на INSAIT и за общи проекти на института с водещи индустриални партньори.

359

Дата Процес
13.12.2023 17:08 Крайно решение (Одобрено)